Amistar 250 SC etykieta i zastosowanie, dawkowanie i sposób użycia

preparat Amistar 250 SC - fungicyd, oprysk na alternarioza, alternarioza naci, antraknoza, askochytoza, brunatna plamistość, czerń kłosów, czerń krzyżowych, fuzarioza kłosów, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, plamistość siatkowa, rdza, rdza brunatna, rdza jęczmienia, rizoktonioza, rynchosporioza, septorioza, septorioza paskowana liści, septorioza plew, szara pleśń, zaraza ziemniaka, zgnilizna twardzikowa



Dawkowanie

Zalecane dawki preparatu Amistar 250 SC w zależności od choroby (szkodnika) i uprawy - dawkowanie, dawka, dozowanie, sposób użycia, wydajność i działanie Amistar 250 SC

Dawka Agrofag Uprawy
0,8l/ha mączniak rzekomy cebula, groch konserwowy, sałata
0,8l/ha szara pleśń cebula, fasola szparagowa, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, sałata
0,8l/ha alternarioza cebula, kalafior, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, por
0,8l/ha antraknoza fasola szparagowa
0,8l/ha zgnilizna twardzikowa fasola szparagowa, sałata
0,8l/ha askochytoza groch konserwowy
b.d mączniak prawdziwy jęczmień jary, jęczmień ozimy, pszenżyto jare, pszenżyto ozime
b.d plamistość siatkowa jęczmień jary, jęczmień ozimy
b.d rynchosporioza jęczmień jary, jęczmień ozimy, pszenżyto jare, pszenżyto ozime
b.d rdza jęczmienia jęczmień jary, jęczmień ozimy
b.d fuzarioza kłosów jęczmień jary, jęczmień ozimy, pszenżyto jare, pszenżyto ozime
0,8l/ha czerń krzyżowych kalafior, kapusta głowiasta, kapusta pekińska
0,8l/ha alternarioza naci marchew
0,8l/ha mączniak prawdziwy marchew, sałata
100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 80 l /1000 m2 szara pleśń papryka w uprawie tunelowej
100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 80 l /1000 m2 zgnilizna twardzikowa papryka w uprawie tunelowej
0,8-1l/ha zaraza ziemniaka pomidor w uprawie polowej
0,8-1l/ha alternarioza pomidor w uprawie polowej
0,8l/ha rdza por
0,8-1 l/ha mączniak prawdziwy pszenica jara, pszenica ozima
0,8-1 l/ha brunatna plamistość pszenica jara, pszenica ozima
0,8-1 l/ha rdza brunatna pszenica jara, pszenica ozima, żyto
0,8-1 l/ha septorioza paskowana liści pszenica jara, pszenica ozima
0,8-1 l/ha septorioza plew pszenica jara, pszenica ozima
0,8-1 l/ha fuzarioza kłosów pszenica jara, pszenica ozima
0,8-1 l/ha czerń kłosów pszenica jara, pszenica ozima
b.d rdza brunatna pszenżyto jare, pszenżyto ozime
b.d brunatna plamistość pszenżyto jare, pszenżyto ozime
b.d septorioza paskowana liści pszenżyto jare, pszenżyto ozime
b.d septorioza plew pszenżyto jare, pszenżyto ozime
czerń krzyżowych, szara pleśń 0,8-1l/ha; zgnilizna twardzikowa 1l/ha czerń krzyżowych rzepak ozimy
czerń krzyżowych, szara pleśń 0,8-1l/ha; zgnilizna twardzikowa 1l/ha szara pleśń rzepak ozimy
czerń krzyżowych, szara pleśń 0,8-1l/ha; zgnilizna twardzikowa 1l/ha zgnilizna twardzikowa rzepak ozimy
100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 szara pleśń sałata
100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 mączniak prawdziwy sałata
100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 mączniak rzekomy sałata
100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 zgnilizna twardzikowa sałata
0,8l/ha septorioza seler
rizoktonioza - 2-3l/ha; alternarioza - 0,5l/ha rizoktonioza ziemniak
rizoktonioza - 2-3l/ha; alternarioza - 0,5l/ha alternarioza ziemniak
0,8-1 l/ha rynchosporioza żyto

Etykieta Amistar 250 SC - karta charakterystyki

Najważniejsze informacje (ulotka, instrukcja, opis) o preparacie Amistar 250 SC, substancjach czynnych, klasyfikacji oprysku, zasadach bezpieczeństwa i zastosowaniu

Preparat i substancja czynna

Substancja czynna (aktywna) występująca w oprysku

Informacje o rodzaju preparatu
Rodzaj preparatu
  • Fungicyd
Substancja czynna (główny składnik)
nazwa oraz ilość każdej substancji czynnej
  • azoksystrobina - 250 g

Bezpieczeństwo

Środki ostrożności i zagrożenia wynikające ze stosowania preparatu Amistar 250 SC

Zagrożenia dla zdrowia i środowiska
Zagrożenia dla człowieka
klasyfikacja środka ochrony roślin pod względem stwarzania przez niego zagrożeń dla zdrowia człowieka
  • nie jest klasyfikowany zgodnie z kryteriami określonymi w przepisach o substancjach i preparatach chemicznych
Zagrożenia dla środowiska i organizmów wodnych
klasyfikacja środka ochrony roślin pod względem zagrożeń dla środowiska i organizmów wodnych stwarzanych przez preparat
  • R 50/53
  • niebezpieczny dla środowiska
  • N - preparat toksyczny, działanie niebezpieczne dla środowiska
  • niebezpieczny dla środowiska

Zakres stosowania i dawkowanie (dawki, uprawy, terminy - tabela szczegółowa)

Zalecane dawki i terminy stosowania Amistar 250 SC (zastosowanie, jak stosować Amistar 250 SC) w zależności od szkodnika i choroby - karencja, okres karencji Amistar 250 SC i przygotowanie roztworu (jakie proporcje i jak rozcieńczać) - ile na litr na hektar itd...

Uprawa Agrofag Dawkowanie Termin stosowania Zastosowanie małoobszarowe
cebula mączniak rzekomy 0,8l/ha Opryskiwać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia), zgodnie z sygnalizacją lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, dymce lub cebuli z siewu ozimego w danym rejonie Nie
cebula szara pleśń 0,8l/ha Opryskiwać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia), zgodnie z sygnalizacją lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, dymce lub cebuli z siewu ozimego w danym rejonie Nie
cebula alternarioza 0,8l/ha Opryskiwać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia), zgodnie z sygnalizacją lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, dymce lub cebuli z siewu ozimego w danym rejonie Nie
fasola szparagowa antraknoza 0,8l/ha stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób, w fazie BBCH 60 (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków fasoli) Nie
fasola szparagowa szara pleśń 0,8l/ha stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób, w fazie BBCH 60 (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków fasoli) Nie
fasola szparagowa zgnilizna twardzikowa 0,8l/ha stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób, w fazie BBCH 60 (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków fasoli) Nie
groch konserwowy askochytoza 0,8l/ha Pierwszy zabieg należy wykonać w fazie BBCH 60 (na początku fazy kwitnienia grochu). Zabieg wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
groch konserwowy mączniak rzekomy 0,8l/ha Pierwszy zabieg należy wykonać w fazie BBCH 60 (na początku fazy kwitnienia grochu). Zabieg wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
jęczmień jary mączniak prawdziwy b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień jary plamistość siatkowa b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień jary rynchosporioza b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień jary rdza jęczmienia b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień jary fuzarioza kłosów b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień ozimy mączniak prawdziwy b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień ozimy plamistość siatkowa b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień ozimy rynchosporioza b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień ozimy rdza jęczmienia b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
jęczmień ozimy fuzarioza kłosów b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
kalafior czerń krzyżowych 0,8l/ha Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku rozwoju główki kalafiora) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kalafior alternarioza 0,8l/ha Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku rozwoju główki kalafiora) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kapusta głowiasta czerń krzyżowych 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kapusta głowiasta alternarioza 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kapusta głowiasta szara pleśń 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kapusta pekińska czerń krzyżowych 0,8l/ha Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kapusta pekińska alternarioza 0,8l/ha Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
kapusta pekińska szara pleśń 0,8l/ha Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby Nie
marchew alternarioza naci 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru – korzenie zaczynają się poszerzać) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na liściach Nie
marchew mączniak prawdziwy 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru – korzenie zaczynają się poszerzać) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na liściach Nie
papryka w uprawie tunelowej szara pleśń 100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 80 l /1000 m2 wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
papryka w uprawie tunelowej zgnilizna twardzikowa 100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 80 l /1000 m2 wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
pomidor w uprawie polowej zaraza ziemniaka 0,8-1l/ha pierwszy zabieg wykonywać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 21 (początek rozwoju pędów bocznych), zgodnie z sygnalizacją, przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na wczesnych odmianach ziemniaka w danym rejonie Nie
pomidor w uprawie polowej alternarioza 0,8-1l/ha pierwszy zabieg wykonywać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 21 (początek rozwoju pędów bocznych), zgodnie z sygnalizacją, przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na wczesnych odmianach ziemniaka w danym rejonie Nie
por rdza 0,8l/ha Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach Nie
por alternarioza 0,8l/ha Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach Nie
pszenica jara mączniak prawdziwy 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica jara brunatna plamistość 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica jara rdza brunatna 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica jara septorioza paskowana liści 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica jara septorioza plew 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica jara fuzarioza kłosów 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica jara czerń kłosów 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima mączniak prawdziwy 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima brunatna plamistość 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima rdza brunatna 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima septorioza paskowana liści 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima septorioza plew 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima fuzarioza kłosów 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenica ozima czerń kłosów 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare mączniak prawdziwy b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare rdza brunatna b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare rynchosporioza b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare brunatna plamistość b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare septorioza paskowana liści b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare septorioza plew b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto jare fuzarioza kłosów b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime mączniak prawdziwy b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime rdza brunatna b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime rynchosporioza b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime brunatna plamistość b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime septorioza paskowana liści b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime septorioza plew b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
pszenżyto ozime fuzarioza kłosów b.d stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia Nie
rzepak ozimy czerń krzyżowych czerń krzyżowych, szara pleśń 0,8-1l/ha; zgnilizna twardzikowa 1l/ha czerń krzyżowych, szara pleśń - stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami; zgnilizna twardzikowa - stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy początku kwitnienia rzepaku do fazy końca kwitnienia Nie
rzepak ozimy szara pleśń czerń krzyżowych, szara pleśń 0,8-1l/ha; zgnilizna twardzikowa 1l/ha czerń krzyżowych, szara pleśń - stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami; zgnilizna twardzikowa - stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy początku kwitnienia rzepaku do fazy końca kwitnienia Nie
rzepak ozimy zgnilizna twardzikowa czerń krzyżowych, szara pleśń 0,8-1l/ha; zgnilizna twardzikowa 1l/ha czerń krzyżowych, szara pleśń - stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami; zgnilizna twardzikowa - stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy początku kwitnienia rzepaku do fazy końca kwitnienia Nie
sałata mączniak prawdziwy 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach Nie
sałata mączniak rzekomy 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach Nie
sałata szara pleśń 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach Nie
sałata zgnilizna twardzikowa 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach Nie
sałata szara pleśń 100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
sałata mączniak prawdziwy 100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
sałata mączniak rzekomy 100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
sałata zgnilizna twardzikowa 100 ml środka w 100 litrach wody; zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2 wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania Nie
seler septorioza 0,8l/ha wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na roślinach Nie
ziemniak rizoktonioza rizoktonioza - 2-3l/ha; alternarioza - 0,5l/ha rizoktonioza - stosować przy większym zagrożeniu wystąpienia choroby, np. w wyniku częstej uprawy ziemniaków na danym polu; alternarioza - zapobiegawczo, w warunkach zagrożenia i występowania choroby Nie
ziemniak alternarioza rizoktonioza - 2-3l/ha; alternarioza - 0,5l/ha rizoktonioza - stosować przy większym zagrożeniu wystąpienia choroby, np. w wyniku częstej uprawy ziemniaków na danym polu; alternarioza - zapobiegawczo, w warunkach zagrożenia i występowania choroby Nie
żyto rdza brunatna 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie
żyto rynchosporioza 0,8-1 l/ha stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia Nie